2. tisková zpráva

V Praze 17. 3. 2010

17. ročník Dnů evropského filmu nabídne 38 filmů

Praha 15. - 22. 4. v kinech Světozor a Lucerna, Brno 23. - 29. 4. v kinosále B. Bakaly

Ozvěny Dnů evropského filmu: Boskovice 26. - 29. 4., Jablonec nad Nisou 26. - 30. 4., Olomouc 26. - 28. 4., Plzeň 29. 4. - 2. 5., Uherské Hradiště 27. - 28. 4. a Veselí nad Moravou 28. 4. - 1. 5.

17. Dny evropského filmu zahájí 15. dubna 2010 v pražském kině Světozor komedie uznávaného současného německého scenáristy a režiséra Fatiha Akina Soul Kitchen /2009/, oceněná na loňském prestižním festivalu v Benátkách Zvláštní cenou poroty. Film vypráví příběh mladého majitele restaurace bojujícího nejen o svou milenku a své zákazníky, ale i o restauraci Soul Kitchen, kterou jeho bratr prodal pochybnému realitnímu agentovi. S předchozími oceňovanými snímky Fatiha Akina Proti zdi a Na druhé straně film tvoří volnou trilogii na téma: láska, smrt a ďábel. Podobně jako v předchozí Akinově tvorbě i v Soul Kitchen se objevují témata rodiny, přátelství, mučivé lásky a hledání vlastních kořenů. V hlavní roli exceluje oblíbený Akinův herec Moritz Bleibtreu.

Letošní přehlídka současné evropské kinematografie nabídne celkem 38 filmů. Snímky budou uváděny v původním znění a s českými titulky, což je novinka oproti předchozím ročníkům, kdy filmy byly přes sluchátka tlumočeny do češtiny. Většina snímků bude promítána navíc s anglickými titulky.

Pražskou část Dnů evropského filmu zakončí 22. dubna opět v kině Světozor černá komedie Bezva chlap / En Ganske Snill Mann, 2009/ od známého norského režiséra Hanse Pettera Molanda. Film líčí osudy zdánlivě slušného chlapa, který má jediný problém, že se živí jako gangster. Režisér Moland /Aberdeen, Země zaslíbená/ na tomto filmu již po třetí spolupracoval se švédskou hereckou hvězdou Stellanem Skarsgårdem. Na nedávném Berlinale byl Bezva chlap zařazen do hlavní soutěže. Do české distribuce snímek zakoupila společnost Aerofilms, která ho uvede v premiéře 22. dubna 2010.

Podrobné informace o programu najdete na našich webových stránkách:

www.eurofilmfest.cz

DEF naleznete také na oficiálním Facebooku.

Originální znělku 17. ročníku realizoval režisér Martin Kopp ve společnosti DAWSON PRODUCTIONS.
Netradičních pět filmových situací je zasazeno do současné Prahy a odkazuje k tvorbě pěti významných evropských režisérů. Každá filmová situace má svou obrazovou koncepci a hudbu, podobně jako každý z pětice citovaných režisérů měl svůj styl a poetiku. Znělka bude rovněž ke stažení na našich webových stránkách.

Přehlídka se koná pod záštitou ministra kultury ČR Václava Riedlbaucha, Zastoupení Evropské komise v ČR, primátora hlavního města Prahy Pavla Béma a primátora statutárního města Brna Romana Onderky.

Přehlídku pořádají velvyslanectví a kulturní instituty současných a budoucích členských zemí Evropské unie a hlavní město Praha za podpory Zastoupení Evropské komise v ČR, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR, Brněnského kulturního centra a Eurimages.

Generálním partnerem je filmový kanál FILM+. Hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas 1-Radiožurnál. Mediálními partnery jsou Respekt, televizní stanice Óčko, Expresradio, Student Agency, Houser a Kinobox.cz

Kontakty:

PR DEF:
Mgr. Alice Aronová, Ph.D.
GSM: +420 603 339 144

fax: +420 221 105 303

www.eurofilmfest.cz

Adresa pro doručování pošty: Národní 28, Praha 1, 110 00

Copyright © 2010 Eurofilmfest s.r.o. | Koncepce a design: HMS Design, s.r.o. | Joomla webdesign by Easy Software.

Duben 2010

Po Út St Čt So Ne